El 1981 es va declarar el 25 de novembre el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. Amb els diversos QR que s’han penjat a l’escola aquests dies es vol posar de manifest la importància de l’educació per prevenir qualsevol mena de violència masclista. 

Les violències masclistes són…

  •  … Les accions que contribueixen al deteriorament sistemàtic de la dignitat, l’estigma i la integritat física i mental de dones, nenes i persones amb una identitat de gènere o sexualitat diferent de la normativa.
  • … una qüestió estructural: present en totes les societats i els espais socials, que sorgeix com a manifestació de la discriminació i de la situació de desigualtat en el marc d’un sistema de relacions de poder de gènere.
  • N’hi ha de diferent tipus: les més conegudes són la física, la psicològica i la sexual, però també existeix la violència obstètrica, econòmica, digital i vicària.
  • També succeeix en diferents àmbits. Els que ens són més coneguts són la parella, el familiar o el laboral, però també es donen en l’àmbit social, digital, institucional, públic i polític, i educatiu.

Has sentit a parlar de l’iceberg de la violència de gènere?

Gràcies a tasques de difusió d’informació, tenim més presents les formes més explícites de masclisme, que serien les parts visibles de l’iceberg. No obstant això, hi ha expressions més subtils i normalitzades en el nostre dia a dia. Heu sentit mai “Corres com una nena”?, “Quina sort, el teu marit t’ajuda a casa”, etc. En aquests vídeos podeu trobar d’altres exemples:

Què podem fer?

Per eliminar aquestes violències, és vital coeducar els nostres fills i filles amb consciència i revisar la nostra motxilla. Us animem a llegir la guia “Eines d’estar per casa per a famílies disposades a fer impensables les violències masclistes“.

I més enllà de transmetre als nostres fills i filles totes aquestes idees d’igualtat, el més fonamental és que som models. Les persones no som el que diem, som el que fem.

Ara està molt de moda la paraula “empoderar-se”. Si bé és cert que les dones tenen un camí a seguir amb l’empoderament, EMPODERAR-SE ÉS MOLT CANSAT!!! Necessiten que els homes també s’hi impliquin, que prenguin consciència d’aquestes diferències de poder, i puguin responsabilitzar-se de fer un món (o com a mínim el seu micromón) més just. La igualtat s’ha de construir entre els diferents gèneres.

25N – Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones.
Translate »