AFAs i AMPAs de tot Catalunya, amb el suport de diverses entitats veïnals i ecologistes, promovem talls de carrer davant les escoles cada primer divendres de mes a l’hora de sortida de l’escola, per tal de reclamar una major pacificació als entorns escolars, menys contaminació i menys soroll. 

El pròxim tall que celebrarem tindrà lloc el dia 2 de desembre, al carrer Aragó, tot just després d’acabar l’horari escolar. El dedicarem a protestar contra la contaminació. O si més no a reflexionar-hi. La nostra escola, Els Llorers, es troba en una de les àrees més contaminades de Barcelona, condicionada pel volum de tràfic que hi ha tant al carrer Aragó com a l’Avinguda Roma. 

Alts nivells de diòxid de nitrogen a Barcelona

De fet, el juliol passat es va publicar un estudi per la Universitat de Barcelona, que gràcies a indicadors que consideraven a més de 1.650 alumnes i familiars de 18 centres educatius a Barcelona, avaluava els nivells de diòxid de nitrogen i observava les conseqüències de la contaminació en la salut dels ciutadans.  Així es pot veure també en el mapa interactiu de monitoratge de la qualitat de l’aire, proporcionat pel CCCB. 

És clar que la contaminació de l’aire a Barcelona és un problema greu que sovint se subestima. S’hi han mesurat nivells molt alts de diòxid de nitrogen, amb una mitjana anual de 49 μg/m3, per sobre dels llindars de la directiva europea i de l’OMS, que se situen en 40 μg/m3. Més d’un 5 % de les mostres dupliquen el valor llindar de 40 μg/m3. 

Increment de casos en rinovirus i bronquiolitis en els més petits

Això repercuteix en la salut dels més petits. Fins i tot abans de néixer. Així ho destaquen des de l’Hospital Sant Joan de Déu i l’Institut de Salut Global Barcelona (ISGlobal), que han recopilat les conseqüències que té l’exposició als contaminants entre els més petits en el 13è informe FAROS. 

I és que la presència de compostos de nitrogen, emesos per vehicles i fàbriques, incrementa el risc d’infecció per rinovirus i porta més nens a l’UCI per bronquiolitis. “El rinovirus, després del virus respiratori sincitial, és la principal causa d’infecció que porta a l’UCI nens per sota d’1 any de vida i la principal causa d’ingressos a l’UCI per sobre de l’any en pacients amb malaltia respiratòria”, ha explicat el doctor Cristian Launes, pediatre i coinvestigador principal de l’estudi.

Els efectes comencen ja a la panxa materna, ja que els contaminants arriben a l’embrió a través de la placenta. “S’han trobat concentracions de metalls a la sang del cordó umbilical”, continua Launes. 

Les alteracions en el metabolisme, el neurodesenvolupament, la funció respiratòria o immunitària són només algunes de les conseqüències de l’exposició a un ambient contaminat.

Més risc en dèficits d’atenció, hiperactivitat o sobrepès

D’altres identificats són la repercussió en dèficits d’atenció o hiperactivitat i l’augment de risc de sobrepès i obesitat. “Observem que les nenes i els nens exposats a nivells mitjans o alts de contaminació de l’aire -partícules ultrafines, NO2, PM2.5 i EC- a les escoles són més propensos a tenir sobrepès o obesitat, en comparació a aquells exposats a nivells baixos”, conclou Jeroen de Bont, autor de l’estudi Ambient air pollution and overweight and obesity in school-aged children in Barcelona.

Consells per reduir riscos a les escoles

Coincidint amb la COP27 a Egipte, des de l’IS Global i Sant Joan de Déu, llencen una sèrie de suggeriments i iniciatives. En concret a les escoles se’ls proposa: 

  • Plantar més arbres als patis.
  • Crear murs verds que generin ombres.
  • Posar fonts i zones de joc que siguin petits espais naturals de biodiversitat (millora el sistema immunitari dels nens en poc temps, diuen els investigadors).
  • Que plegats treballem per aconseguir-ho. Us esperem el 2 de desembre, tallarem el carrer Aragó a la sortida de l’escola
Un tall per protestar contra la contaminació que hi ha a Barcelona
Translate »