Les festes de Nadal s’apropen i com cada any comencem a preparar les llistes dels regals, exhortant a les criatures a expressar les seves preferències i els seus desitjos.

Des de la Comissió de Coeducació de l’AFA us convidem a reflexionar sobre el món dels jocs i les joguines des d’una perspectiva de gènere, observant els valors i la cultura que tenen assignats i preguntant-nos: aquest Nadal podem triar joguines que ajudin a trencar els estereotips de gènere?

Primer de tot, hem d’emprar la mirada i revisar els nostres propis estereotips, afavorint que els infants puguin jugar al que vulguin, en plena igualtat i llibertat. Les joguines en si no són sexistes. Ni les nines són per a nenes, ni els cotxes per a nens, però, tradicionalment, es relacionen amb un gènere concret. Els catàlegs de les botigues o els anuncis de televisió presenten les joguines projectant els valors del món dels adults, on els rols de cura i les tasques reproductives són per a les nenes, i els rols d’acció, de risc i competitius per als nens. Des de ben petits ens intenten encasellar amb el rol que toca, quan en realitat el fet de jugar amb un tipus de joguina no determina la sexualitat ni el gènere de les criatures.

Què podem fer doncs per a què els infants puguin jugar i créixer sent persones lliures i igualitàries, no limitades per allò que tradicionalment s’ha assignat a dones i homes?

La cooperativa Fil a l’agulla ha elaborat el “Dossier sobre jocs i joguines no sexistes” on donen algunes idees per promoure la coeducació a través del joc.

A l’hora d’escollir joguines és millor optar per:

  • Jocs que fomentin l’acció i l’activitat (no la violència).
  • Jocs que fomentin l’esport i les activitats saludables a l’aire lliure
  • Jocs que fomentin la tranquil·litat i la concentració (no la passivitat).
  • Jocs que fomentin la cura dels altres i la tendresa.
  • Jocs que fomentin la cura de l’entorn i el contacte amb la natura
  • Jocs que valorin el treball domèstic.
  • Jocs que afavoreixin l’autonomia personal.
  • Jocs que afavoreixin la relació amb els altres i la cooperació.
  • Jocs que afavoreixin la creativitat i la imaginació
  • Jocs de tots colors, formes i textures

I finalment, podem aprofitar el Nadal per tornar a ser infants i compartir temps per jugar en família, per coeducar jugant. No es tracta de prohibir o limitar els gustos de les criatures, sinó de reconèixer i valorar els seus desitjos, donant suport a les emocions vetades pels estereotips de gènere. O podem fer servir la imaginació per resignificar les joguines: Superman i Spiderman van a la perruqueria per cuidar-se, relaxar-se i carregar els seus superpoders; el dinosaure calma la nina quan plora; la sireneta condueix el camió dels bombers.

Us animeu a compartir amb nosaltres el vostre joc en família sense estereotips? Envieu-nos una foto amb el lema #Juguem sense estereotips# a coeducacio@ampallorers.com indicant el nom i curs de l’infant. Entre tots els participants sortejarem dos lots de quatre entrades per veure el Barça femení de futbol el 4 febrer i al gener farem una exposició amb totes les fotos. Teniu fins al 7 de gener!

Joguines i estereotips de gènere
Etiquetat a:
Translate »