Què faríeu quan el vostre fill de cinc anys arriba a casa i us diu: “Mama, no volen jugar amb mi perquè no els hi agrada la meva pell, diuen que és color caca”?
Primer fas el cor fort, respires i li fas la reflexió per tal de validar la seva autoestima dient que la seva pell és preciosa, tant com la dels altres nens. Envies un correu electrònic a la tutora per tal de comunicar la situació i saber que és el que ha passat a classe, si hi han treballat, si tenen llapis de colors pell diversos, etc.

Què faríeu si el vostre fill està jugant amb un altre nen al parc i ve l’adult i li diu: “va, marxem, que aquí no hi ha cap nen amb qui jugar”? Tu els estàs veient riure i gaudir.

Angelica Dass fa una reflexió sobre la perspectiva del color de la pell mitjançant un projecte fotogràfic, HUMANAE, una col·lecció de retrats que revelen la diversa bellesa de la humanitat. El seu treball transcendeix els museus i troba a les aules escolars un gran univers de treball.

El 21 de març és el Dia Internacional per l’Eliminació de la Discriminació Racial. Avui tenim l’oportunitat de dedicar una mica del nostre temps per analitzar les nostres accions envers la discriminació racial en el nostre entorn. Com a pares tenim mitjans per desaprendre conductes racistes, instal·lades en la nostra societat per tal d’ajudar els nostres fills a trencar amb aquest patró. Tenim tallers, xerrades, perfils educatius xxss, … Al peu d’aquest article hi ha molta bibliografia disponible.

Els nens assumeixen i aprenen com a vàlids els prejudicis dels pares. Per tant, hem de reconèixer els nostres propis actes per poder treballar les nostres accions i vocabulari:
En lloc de dir “anem al xino”, podem dir “anem al basar”.
En lloc de dir “anem al paki”, podem dir “anem al colmado”.
En lloc de dir “em poses negre”, podem dir “em treus de polleguera”.
En lloc de dir “treballes més hores que un xino”, podem dir “treballes més hores que un rellotge”.

Lucía- Asué Mbomío Rubio fa una reflexió molt important a la Ted Talk ¿Existen las razas?, on parla sobre les disfresses, el gènere, el vocabulari i els microracismes: 18 minuts que no tenen pèrdua.

La web de SOS Racisme és una eina per a poder reflexionar i contribuir a incrementar el coneixement que la societat catalana té sobre el racisme, entès com un sistema global de dominació, desigualtat i discriminació. Es tracta d’un contenidor d’idees, instruments i experiències que ajuden a entendre com actua el racisme, a explicar-ne els mecanismes estructurals i a identificar els responsables de la seva perpetuació.

Us recomanem escoltar de nou la xerrada virtual sobre antiracisme que ens va oferir la Judit Raso, presidenta de l’Associació Guineocatalana, el passat 26 de maig 2021. Aquí trobareu l’àudio de la xerrada: https://youtu.be/lOic9nMdBp8.

També us oferim alguns recursos i recomanacions que ens va aportar la Judit Raso i d’altres que hem pogut recopilar:

21 Març, Dia Internacional per l’Eliminació de la Discriminació Racial
Translate »