Avui, 31 de març, celebrem el Dia Internacional de la Visibilitat Trans. Les persones trans són aquelles per a les quals la seva identitat de gènere no concorda amb el sexe que se’ls va assignar en néixer. És un concepte paraigüa que inclou moltíssimes persones.


Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que l’any 2018 va despatologitzar la transsexualitat, les persones trans són entre el 0,3% i el 0,5% de la població mundial, tot i que la xifra es preveu molt més elevada. I segons un estudi de l’Agència de Drets Fonamentals de la Unió Europea, el 63% de les persones trans enquestades a Espanya diu haver estat discriminada: el 39% per part de personal sanitari i el 51% va patir assetjament escolar.


De fet, segons un sondeig elaborat per la FELGTB (2019), el 58% de l’alumnat trans al territori espanyol ha estat víctima d’assetjament escolar i els menors trans tenen una taxa d’abandonament escolar un 17% superior a la resta. I segons la Plataforma Trans, el 83% dels menors transsexuals a Espanya pensen en el suïcidi i un 40% arriba a intentar llevar-se la vida.


Es veu, a més a més, la manca de xifres exactes sobre la transsexualitat, a Espanya i a Catalunya, on es considera que hi ha més de 700 infants trans a tot l’Estat, tot i que fonts de les fundacions que treballen amb aquest col·lectiu afirmen que aquestes xifres estan obsoletes.


Tot i així, aquestes dades esgarrifoses demostren que encara és un problema tenir una identitat de gènere no normativa i que la situació no és fàcil, en l’àmbit escolar.


La principal forma d’ajudar aquest col·lectiu, i especialment a la infància trans, és mitjançant l’educació en valors (respecte, empatia, sensibilitat, companyonia…) i la formació afectivosexual (coneixement sense prejudicis, la diversitat quant a identitat i expressió de gènere, orientació sexual, etc.).


De fet, segons l’equip d’investigació de l’Hospital Sant Joan de Déu, es tracta d’un col·lectiu que històricament ha tingut i té altes taxes de depressió, intents de suïcidi, comportaments de risc (consum de drogues, ITSs), etc., però, afortunadament, hi ha dades esperançadores en les quals es demostra que els menors que han rebut suport pel que fa a la seva identitat en el seu entorn natural, família i escola, no pateixen un índex més alt de depressió que la població general.


La Comissió de Coeducació de l’Ampa Els Llorers intenta posar el seu gra de sorra organitzant formacions, xerrades i tot el que es pugui de cara a millorar la convivència de tota la canalla, sigui com sigui. Tanmateix, l’escola vetlla per aquests valors i emfatitza l’aprenentatge des de la diversitat.

També afegim, aprofitant el Dia de la Visibilitat Trans, alguns actes que tenen lloc a la nostra ciutat i en altres indrets de Catalunya. Actes on podrem gaudir i que poden ajudar-nos a obrir el prisma i entendre millor i, per tant, empatitzar amb les persones trans.

Com a famílies què podem fer?
Informar-nos. Apropar-nos a altres realitats, reflexionar amb la canalla sobre aquests temes i sobre sexualitat en general.
Aquí podeu trobar un recull de material que vam recopilar l’any passat i que encara és vigent: https://www.ampallorers.com/dia-internacional-de-la-visibilitat-trans/

Obres de teatre:

Raphaëlle
Funció: 2 d’abril, 20 h
Teatre Àngel Guimerà
Vilafranca del Penedès

La motxilla de l’Ada
Funció: 3 d’abril a les 18 h
Teatre l’Ateneu de Celrà, Girona*
*Gira per diferents municipis catalans

Família (im)possible
Funció: 10 d’abril, 19 h
Teatre Municipal Cal Bolet
Vilafranca del Penedès

Obres que ara mateix no estan programades:

Activitats culturals sobre la temàtica trans:

XERRADA La meva filla diu LGBTIQARPYXEU+ i jo ja no entenc res
Una oportunitat d’introduir-se en l’ampli ventall de realitats LGTBIQ+, conèixer la terminologia que s’utilitza avui dia i descobrir referents positius de cadascuna d’aquestes realitats.
31 de març, 19 h
Sala d’actes Centre Cívic Can Verdaguer, Bcn

Exposició fotogràfica “Jo sóc: l’Alícia i l’Elsa, dues nenes trans que estan revolucionant el món”
Dijous 31 de març, 19 hores
Centre Cívic Dalt la Vila, Badalona

Visibilitza’t
Activitat que inclourà tallers, espectacles, una xerrada, contacontes… Es tracta d’una jornada organitzada per la Taula LGTBI del Districte de Sant Andreu amb el suport d’ACATHI i la col·laboració d’entitats de la Trinitat Vella.
1 d’abril, 16:30 h
Plaça de la Trinitat i Centre Cívic Trinitat Vella
Metro Trinitat Vella, Bcn

Alta tecnologia travesti
L’artista Rubén Antón ens presenta aquesta col·lecció única de 16 retrats vectorials que enalteixen la memòria històrica d’artistes trans, de gran influència dins i fora de la nostra comunitat artística, i promou la lluita per una Llei integral trans més que necessària.
1/4 – 30/4/2022
Centre Cívic Sarrià, Bcn

Les corps incorruptibles i Famílies trans
Exposició fotogràfica de la fotògrafa Emilie Hallard, i les píndoles de vídeo del projecte documental de Mar Llop Famílies Trans.
Fins el 26 d’abril
Centre LGTBI de Barcelona

Transgresivas: Mostra fotogràfica sobre persones transexuals referents
Producció de l’associació de famílies d’infància i joventut trans Chrysallis que recull informació sobre persones trans significatives amb l’objectiu d’ampliar l’imaginari col·lectiu i donar a conèixer l’existència de referents positius d’aquest col·lectiu.
31/03-08/04/2022
Centre Cívic Can Cuiàs
Montcada i Reixac

https://elpais.com/sociedad/2021-02-03/a-cuantas-personas-beneficia-que-cambia-preguntas-y-respuestas-sobre-la-ley-trans.html

https://www.miarevista.es/ocio/fotos/diversidad-sexual-en-cifras

Dia de la Visibilitat Trans
Translate »