Avui, 11 de febrer, celebrem el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència. L’objectiu d’aquest dia és:

  • Visibilitzar la feina de les dones que es dediquen a les àrees STEM (Science, Technology, Engineerinc & Mathematics), creant així referents femenins per a la infància que puguin contribuir a l’elecció d’aquestes àrees com a carreres professionals.
  • Conèixer els diferents factors que afecten la situació actual de la dona a les àrees STEM per a fomentar pràctiques que condueixin a la seva eliminació i aconseguir la igualtat de gènere a l’àmbit científic.

Enguany l’AMPA ha volgut contribuir a aquest dia decorant el passadís d’entrada d’avinguda de Roma amb una petita exposició d’il·lustracions de 14 dones científiques, 14 dones meravelloses que han canviat la nostra comprensió del món per sempre. Us animem a conèixer les seves fites i a compartir-les amb els vostres infants:

Hipatia (350)

Astrònoma, matemàtica i filòsofa. Va contribuir a les matemàtiques i l’astronomia, sent mestra filòsofa a la Biblioteca d’Alexandria. Fou una de les primeres científiques i matemàtiques de la història. Va inventar una nova versió d’hidròmetre, instrument que serveix per a pesar líquids.

Sophie Germain (1776)

Matemàtica, va estudiar de manera autodidacta ja que les dones de la seva època no podien anar a la universitat. Va ser la primera dona a guanyar un Premi Extraordinari en Matemàtiques de l’Acadèmia de Ciències de París. Va demostrar a la societat que una dona podia dedicar-se a la ciència i mereixia les mateixes oportunitats que un home.

Ada Lovelace (1815)

Matemàtica i escriptora, va ser la primera programadora d’ordinadors de la història. Va descriure per primera vegada els conceptes d’ordinador i programari i va redactar un dels documents més importants en la història de la informàtica.

Marie Curie (1867)

Física i química, va ser pionera en l’estudi sobre la Radioactivitat. És l’única persona que ha rebut dos premis Nobel en dues disciplines diferents. Va descobrir dos nous elements químics: el Poloni i el Radi.

Angela Ruiz Robles (1895)

Mestra, escriptora i inventora, va inventar la primera enciclopèdia mecànica, precursora del llibre digital. Va ser una mestra, pionera en l’ensenyament, que va revolucionar la manera d’educar. Feia classes nocturnes gratis en la seva acadèmia a treballadors i persones amb pocs recursos.

Cecilia Payne (1900)

Astrònoma i astrofísica, va demostrar que el sol està compost de gas d’Hidrogen i Heli. Va ser la primera persona a calcular correctament la temperatura d’una estrella. El seu treball va ajudar a conèixer millor la història de les estrelles i de l’univers. Va ser la primera dona a dirigir un departament a Harvard i va ocupar una càtedra al departament d’astronomia des d’on va dirigir diverses tesis doctorals.

Chien-Shiung Wu (1912)

Física experimental, va realitzar experiments decisius en física nuclear. Va ser la primera dona triada membre de la Societat de Física dels EUA. Va canviar la física per sempre en demostrar que la “llei de conservació de la paritat” no es complia.

Katherine Johnson (1918)

Física, matemàtica i científica espacial, va fer possible que els astronautes tornessin a la Terra dels seus viatges per l’espai. Va ser la primera dona afroamericana en anar a la Universitat de Virgínia Occidental a estudiar un doctorat. Es va convertir en un referent en la NASA pel seu sorprenent talent en la navegació astronòmica.

Hedy Lamar (1924)

Inventora autodidacta i una de les actrius més famoses al Hollywood de la seva època. Va patentar la tecnologia de “salt de freqüència” que s’empra en mòbils, el wifi o el Bluetooth. Va rebre el premi de la Innovació concedit de la EFF per la seva contribució a la ciència i la societat.

Margarita Salas (1938)

Bioquímica, va ser pionera en biologia molecular i en la presència de la dona en la ciència espanyola. Va descobrir que la lectura de la informació genètica transcorre en direcció 5’ a 3’. Va desenvolupar la patent més rendible fins ara en la història del CSIC.

Donna Strickland (1959)

Física, va inventar un sistema làser extraordinàriament més potent que els que hi havia fins al moment. Va guanyar el Premi Nobel en Física en 2018, al costat del seu col·lega Gérard Mourou, per la seva aportació a la societat i la ciència. El seu invent ha permès que milions de persones hagin estat operades amb làser de la vista i de moltes altres malalties.

Clara Grima (1971)

Matemàtica i divulgadora, ha fet assequible les matemàtiques a tots els públics. Ha mostrat interpretacions matemàtiques en tots els fets de la vida quotidiana i ha sabut transmetre el seu amor a la ciència,  fomentant noves vocacions, especialment en les nenes.

Maryam Mirzakhani (1977)

Matemàtica, va fer importants treballs en geometria i sistemes dinàmics. Es va convertir en la primera dona a guanyar la Medalla Fields, el premi més prestigiós de les Matemàtiques. Ens va ensenyar una nova manera d’entendre matemàticament les superfícies abstractes.

Jess Wade (1988)

Física i comunicadora, investiga díodes emissors de llum amb baixa polarització polimèrica i circular. Ha ajudat al fet que els mòbils i les televisions tinguin un menor consum i siguin més sostenibles. Realitza nombrosos actes públics per a promoure la igualtat de gènere en la ciència.

Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència
Translate »